Kisaraportti: Lyöntipelin SM-kilpailu @ Master Golf - Oulun Golf

Kisaraportti: Lyöntipelin SM-kilpailu @ Master Golf

Ei käy ilmoja moittiminen näin pohjoisen golfarin näkövinkkelistä, ainakaan tähän asti.Onko tämä nyt sitä ilmaston lämpenemistä meidän poloisten ihmisten toiminnan seurauksena vai normaalia muutosta, mille emme voi muuta kuin nostaa kädet pystyyn…

En väitä, että ihan alvariinsa näitä funtsin, enimmäkseen kuitenkin swingin saloja tulee pohdittua tuolla auringon alla.Ja juu myös sitä, miksi ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella tai ainakin tuossa meidän par 3:n tekonurmella. Näin ulkotyöläisenä ja ulkoliikkujana panen kuitenkin merkille, ettei tällaiset pitemmät hellejaksot kovin hyvää tee meidän pohjoisen herkälle luonnolle.Lyhytnäköisesti ajateltuna, onhan tämä tietenkin hienoa. Junnu Vainion sanoin ilmaistuna, ”Käyn ahon laitaa minä ilman paitaa.Ei estä kukaan kun matkaa teen. Vain suvituulen minä kutsun kuulen. Se ottaa mukaan mun uudelleen”. Kaikki mahdolliset huolestuneet ilmasto pohdinnat unohtuvat tietenkin syyskuun viimassa ja viimeistään marraskuun sohjossa.

No niin, Master golfiin Espooseen käy minun ja seuramme pelaajien Juhana ”Herttua” Kukkosen, Eino ”Eikanteri” Antikaisen, Sonja Pakosen ja Eemeli Anttosen matka.Kilpailussa mukana 129 miespelaajaa ja 26 naispelaajaa. Miehissä maksimimäärä pelaajia ja varasijoille jäi toistakymmentä kilpailuun mukaan haluavaa.Naisten sarjassa kilpailuun olisi mahtunut kymmenkunta pelaajaa enemmänkin.Useamman vuoden ajan myös ammattilaiset ovat saaneet halutessaan osallistua miesten ja naisten SM – kilpailuihin.Suomessa järjestetään kolmenlaisia SM-kilpailuja miehille ja naisille. On nyt alkavat lyöntipeli kilpailut ja reikäpeli kilpailut.Viimeksi mainitun Juhana voittikin hienosti Laukaan Peurankagolfissa. Tämä on myös ensimmäinen seuramme yleisensarjan SM kulta. Se kolmas järjestettävä kilpailu on Finnish Amateur Championship (Erkko Trophy). Tämä kisa on avoin muunkin maalaisille, mutta vain amatööripelaajille ja kisat pidetään aina Helsingin golfklubilla Talissa. Muissa SM-kilpailuissa kisakenttä vaihtuu vuosittain. Tämä kisa kuuluu tosin hiukan eri kategoriaan kuin muut mainitut, mutta mainitaan nyt, kun sen verran komea on kisahistoria seuramme pelaajien J.P:n ja Karinan toimesta.Historia löytyy Helsingin golfklubin sivuilta.

Jos pelaajien kilpailukauden ohjelma on tiukka ja paineensietokykyä tarvitaan. Niin eipä helpolla päästä valmentaja osastollakaan. Varsinkaan silloin kun tavoitteet ovat korkealla ja katse pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on opittu Juhanankin kanssa, että kehitystä voi tapahtua vain, jos ajattelemme suuresti. Winston Churchill on sanonut joskus, en kyllä muista missä yhteydessä, mutta luulisin kuitenkin, että hiukan tiukemmassa tilanteessa kuin me nyt. Tämä on kuitenkin hyvin yleispätevä ohje, sopii mun ja ”Herttuan” projektiin, varmasti myös monelle muulle. Herra Churchill, ”Epäonnistuminen ei ole lopullista, menestys ei ole ikuista, olennaista on rohkeus jatkaa”. Kyllä se monesti on urheilussa ja varmasti muissakin asioissa. Menestyksen rakentuminen vaatii epäonnistumista ja kertakaikkista kypsymistä. Joskus se vaatii katastrofin.

Otetaan seuraavaksi pelaajiemme odotukset kilpailuun. Sanasta sanaan heidän omaa tekstiä. Eino Antikainen, ”Viime aikainen lyöminen ja peli on antanut aika paljon positiivisia ajatuksia. Mm.ne viime viikon Mid Rp. otteet ja pelin sujuminen siellä antavat nostaa odotuksia tulevia kisoja silmällä pitäen. Into on korkealla varsinkin kun nimilistassa lukee nimen perässä kilpailija, joka ei ole ollut itsestään selvyys nyt tasoitusjärjestelmän uudistumisen jälkeen kun tasoitusrajat ovat olleet kisoihin melkoiset. Kuitenkin nyt kisoihin päästessä on mukava lähteä mittaamaan mihin tämän hetkinen taso oikeastaan riittää. Kenttä on kuulopuheiden mukaan upeassa kunnossa ja hienoa päästä pelaamaan kyseinen kenttä viimeinkin, koska kyseisen kentän olen tähän saakka onnistunut välttämään, vaikka miltei kaikki muut lähistön kentät on tullutkin pelattua. Tästä päästäänkin sitten tavoitteisiin ja odotuksiin. Kyllähän kisoihin lähdetään sillä periaatteella, että kyseessä on 5 päivän rupeamana ( harjoituskierros mukaan luettuna). Jos numeroita halutaan niin 4 kierrosta 75 lyönnillä tai paremmin olisi tarkoitus pelata. Uskoisin, että pari 75:sta olisi sellainen jolla myös jatkokierroksille päästäisiin. Jos ei niin sitten pitää laittaa pari kierrosta aavistuksen vähemmillä lyönneillä maaliin”.

No niin, odotin insinööri ”Eikanterilta” jonkinlaista excel taulukkoa, saatteeksi teksti, tulkitse siitä ajatukseni, tavoitteeni ja tunteeni. En tosiaankaan mitään Runebergimäistä tyyliä, insinöörinkin voi yllättää. Mutta jätetään runoilu siihen tekemiseen, sitähän se golfswingi parhaimmillaan on, liikkeen runoutta.

Eemeli Anttonen, ”Ennakko tunnelmat on odottavaiset tiukasta tiukasta kisaputkesta huolimatta, kun lyöntipeli SM:meissä on aina omanlaisensa hyvä fiilis. Tavoitteena on pelata neljä päivää omaa hyvää golfia ja yrittää nauttia pelistä”.

Sonja Pakonen, ”Hyvillä mielin kisaan menossa, mukava päästä viritetylle kentälle kisaamaan. Lähdetään lyönti kerrallaan pelaamaan ja katsotaan mihin se riittää