Kisaraportti SM2018 Aura Golf, Ruissalo - Oulun Golf

Kisaraportti SM2018 Aura Golf, Ruissalo

Kuvat ja teksti Juha Kuiri

Hienoa, että 60 vuotista taivallustaan juhliva Aura Golf on saanut järjestettäväkseen tämän vuoden naisten ja miesten SM kilpailut. Näihin kekkereihin kahden edellisen vuoden malliin on myös ammattilaiset saaneet osallistua. Hyvin onnistunut ratkaisu, on tuonut uudenlaista säpinää kisoihin ja varsinkin naisten sarjaan. Mihin joinain vuosina on ollut vaikeuksia saada maksimimäärää kilpailijoita tai sitten kilpailijoiden taitotaso on ollut hyvin vaihteleva. Tänä vuonna 20 ilmoittautunutta jäi jopa varasijalle kilpailuun pääsylle. Miesten sarjassa ei sinällänsä ilmoittautuneista ole pulaa ollut, mutta kyllä ammattilaisten mukanaolo tasoa nostaa. Silloin kun ammattilaiset ovat mukana, on rankingpisteitä ja rahaa jaossa. Näin se vaan nykyään menee, mitalit ja kunnia eivät enää riitä, jos parhaat halutaan paikalle on pantava rahaa jakoon. Onko kehitys hyvä vai huono… eipä juuri muita vaihtoehtoja ole, ammattimaista työtä tämä suurimmalle osalle pelaajista jo on. Juniori ja seniori sarjoissa mennään täällä kotimaaassa sitten vielä aidoimmillaan.

Aura Golf on erittäin kokenut kilpailujen järjestäjä. Monet SM tason ja kansainväliset kilpailut on pidetty Ruissalon hienoissa maisemissa. Kansainvälisistä kilpailuista mainittakoon miesamatöörien EM kisat 1994 ja naisten vastaavat 2013. Naisten Ruotsin kiertueen osakilpailu Felix Finnish Ladies open 1997-2011. Ammattilaiskilpailuista European Challenge Tourin osakilpailu Gant open 2015 oli viimeisin hieno näyttö seuran järjestely osaamisesta.

Tässä naisten EM- kisassa 2013 seuramme silloin 17 vuotias ”duracell – pupu” Karina Kukkonen oli tottakai mukana. Tänne Turkuun näihin kisoihin Karina saapuikin suoraan joukkue EM- kisoista Murhof golf clubilta Itävallasta.

Aura Golfin kenttäennätys historiaan littyy myös seuramme golfosaamista. Elettiin vuotta 2004 kun Finnish Golf Tourin osakilpailussa Gant openissa J.P. Savolampi sivusi kenttäennätystä 65 (par71). Ennätys meni uusiksi vasta 2014 kun Ruotsin Gustav Adell pyssytti tuloksen 64. Tämä myöskin Gant openissa mikä kuului ko. vuonna Nordic league osakilpailu sarjaan. Ennätykset on tehty rikottaviksi, näin se menee. Helsingin golf klubin (Tali) kenttäennätys vuoden 2006 satoa, vielä kumminkin pohjoisen pojan nimissä 63 (par71) . Saa yrittää ja on yritettykin, mut kestää!

Huomenna keskiviikkona alkavassa kilpailussa seuraamme edustavat: Karina Kukkonen, Sonja Pakonen, Juhana Kukkonen ja J.P. Savolampi.

Kisassa maksimimäärä kilpailijoita, 108 mies ja 36 naispelaajaa. Neljä kierrosta pelataan, kahden kierroksen jälkeen cut, josta jatkavat 45 mies ja 16 naispelaajaa kahdelle viimeiselle kierrokselle. Myös samassa tuloksessa olevat jatkavat unelman jahtaamista.

Nyt kun meillä on seuramme edustajina täällä omissa sarjoissaan mestareita, ennätyksien tekijöitä, entisiä ja nykyisiä maajoukkue pelaajia. On hyvä paikka meidän kaikkien kerrata voittajan tunnusmerkkejä. Näitä yksikertaisen toimivia ohjeita voi jokainen sovittaa omaan toimintaansa sopivaksi. Itselläni kun mopo keulii ja juttu lähtee lapasesta tämän tästä, olisikin hyvä kerrata näitä joka päivä. Nämä oon kopsannut sujuvasti Päivi Frantsin psyykkisen valmennuksen tunnilla Suomen Urheiluopistolla.

Voittajalla on kyky ajatella toisin ja muuttaa ajatteluaan.
Voittaja tietää, että aina on taisteltava loppuun asti.
Voittaja tietää, että voittaminen ei ole sama asia kuin olla täydellinen.
Voittaja työskentelee kovemmin kuin luovuttaja.
Voittaja ottaa aina täyden vastuun suorituksestaan.
Voittaja osaa iloita ja nauttia urheilusta.
Voittaja on nöyrä.

Nämä eivät kaipaa tulkintaa, selvää sanomaa ovat jokaiselle.

Tosiaan Karinalle ja J.P:lle kenttä on hyvin tuttu aikaisemmista kilpailuista. Sonjaa näin muutamapäivä takaperin ja siinä jutellessa tulikin tietooni, ettei ole aikaisemmin pelannut tällä klassikko baanalla. Toivottavasti ehtii tutustua kenttään enemmän kuin yhden treenikierroksen verran. Juhana on pelannut jotakuinkin kymmenen vuotta sitten isosiskonsa Serenan kanssa pidetyllä harjoitteluleirillä. Sanoi muistavansa väylät, mut veikkaisin, että oli jonkun verran kukkos lisää tässä toteamuksessa. Silloin tais Juhana olla metrin mittainen juuri ja juuri, eli pelikirja pitää rukata täysin uusilla valinnoilla.

Kukkosen Serena (williams) ei ole tällä kertaa täällä, eikä viime kuukausina ole ollut lähimaillakaan, vaan jossain Australian peräkylillä vaihdossa. On tosin kuulemma elokuussa taas CM:n hommia vääntämässä täällä meidän clubilla. En tiedä kuinka onnellisten ihmisten maa Australia on, mut Suomi on kuitenkin vasta leivotun YK:n raportin mukaan se maailman onnellisin maa. Eli toivottavasti ei mikään hyvinkin mahdollinen paikallinen myrtseys ja alakulo ole tarttunut tyttöön. Jos sitten näin ikävästi on päässyt käymään, niin don’ t worry Serena, seurastamme löytyy korjaussarja just tälläisiä tilanteita varten, niin saadaan sinut nopeasti onnellisten ihmisten Suomi moodiin.

Pelisuunnitelma on melkeinpä se pakollinen asia, mikä pelaajien on rukattava viimeistään kilpailua edeltävänä harjoittelukierroksella pläkkipellin kirkkaaksi toimintamalliksi.

Suunnitelma sisältää: Avauslyöntien kohteet, mailan valinnat, pudotusalueet kinkkisille viheriöille, ongelmalliset esteet, muut ko. kentän härdellit ja tottakai suunnitelma myös mahdolliselle olosuhde muutokselle tuulen ja sateen johdosta. Näissä merkinnöissä tietenkin pelaajakohtaisia eroja, joillakin hyvinkin yksityiskohtaisia, toisilla ainoastaan yllämainitut pääkohdat kirjattuna.

Suunnitelma tehdään sen takia, että analysointi ja improvisointi kentällä jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

Jokainen pelaaja tietää kuinka tuhoisaa jälkeä nämä sellaiset mutu ratkaisut kentällä voivat tulokseen tehdä. Hidastempoisessa lajissa ajatukset karkailevat helposti sinne tänne ja sitten kun on sinun vuorosi antaa pallolle kyytiä, voitkin helposti sortua typeriin virheisiin, jos fokus on toisaalla eikä juuri käsillä olevassa lyönnissä. Pelisuunnitelma auttaa jättämään mielen vapaaksi ja keskittymään käsillä olevaan tehtävään. Jo herra Sokrates muutama satavuotta ennen ajanlaskun alkua lausui, ”Ajatuksesi ovat syy, elämäsi on seuraus”. Tästä on kyllä jonkin verran paha jatkaa, tuo Sokrateksen lause taitaa kiteyttää koko helahoidon. Golfarina tietenkin yhdistän hyvin helposti tämänkin lausuman meidän lajiimme. Sen verran kuitenkin uskaltaa sanoa vielä, että opetelkaa tekemään pelisuunnitelma, sen avulla saatte paremmin koko osaamisenne näkymään myös tuloskortissa. Ja tietenkin, niin kuin monessa muussakin asiassa, tämänkin tekeminenkin vaatii hieman harjoitusta.

Kenttä on nyt harjoituskierroksen osalta ” mitattu ja punnittu” ja erinomaiseksi todettu.

Täällä on monien vanhojen kenttien tapaan kylänurmikka viheriöt (poa annua).

Näin kisavirityksiin laitettuna aivan erinomaiset, ei moitteen sijaa, tarpeeksi nopeat ja johdonmukaiset. Ehkä näin harjoituskierroksen perusteella hiukan kumminkin nopeutta kaipaisi lisää. Olosuhteet täällä aika poikkeukselliset näin Suomen leveysasteella tarkasteltuna, 30 herkullista lämpöastetta ja täyttä mollukkaa luvattu jokaiselle neljälle pelipäivälle. Eli jos halutaan, että kisojen jälkeenkin on hengissä olevaa tämän vuoden kasvustoa, niin aivan äärimmäisiä nopeuksia ei luultavasti lähdetä hakemaan.

Kylänurmikka on vihattu tai rakastettu ruoho, riippuen siitä viljelläänkö sitä viheriöillä vai ei. Suomen uudehkoilla kentillä se on aikalailla ei toivottu vieras. Joka tapauksessaa kaikki greenkeepperit joutuvat sen kanssa tekemisiin halusivat tai eivät. Yksivuotisena ja luonnon omana tuotoksena sitä on kaikkialla, vieläpä pirullisen hyvin luonto on sen aseistanut meidän tuhoamispyrkimyksiämme vastaan. Voittaa emme voi sitä, mut hidastaa voittokulkua, tottakai.

Juu tämä on aika mielenkiintoinen aihe mulle ja lätinää tästä kyllä riittäisi loputtomiin. Todennäköisesti kuitenkin viidyttäisin vain itseäni pohdinnoillani, niinpä parempi lopettaa tällä erää aihe vielä kun kykenen.

Kentän signature väylä on ehdottomasti kakkosväylä. Pitkä 410 metrinen par 4. Tammeja sikin sokin pitkin väylää kuin puolustusasemissa varjelemassa radan par lukua. Tammien ehdoilla hienosti sijoitettu väylä. Hyvin otettu huomioon, että tammet olivat paikalla paljon ennen kenttää.

Kilpailussa poikkeava rata järjestys, jotta saataisiin 10 väylä lähelle klubia helpottamaan kahdelta tiiltä startteja. Niinpä kyseinen kakkosväylä on kuutonen tässä kilpailussa. Olin tosiaan tänään harjoittelupäivänä mittailemassa kovin tuttuja ratoja, ihan vaan tottumuksen vuoksi. Samalla kuin ihailin jykeviä tammeja, aloin puntaroimaan kuinka korkeita ne loppujen lopuksi on, leveyttä näyttäisi olevan melkein saman verran kuin korkeutta. Auringossa olin viettänyt jo tovin, mut sen verran hoksottimet kuitenkin pelas, että suorakulmaisen kolmion kaavalla homma hoituisi. Ei muuta kuin laseria kohti latvusta, siitä se tarvittava hypotenuusa selville ja tähtäystä vielä runkoon ja kateetti siitä. Oli kuitenkin homma jätettävä hautumaan, ei millään muistunu kaava siinä kenttäolosuhteissa, tai onko koskaan hallussa ollutkaan. Ei hätiä mitiä, ei tarvinut internetsistä tätä kaivaa, Juhanalta tulee käyttökelpoista kaavaa nopeammin kuin asperiini purkki apteekin hyllyltä. Sanoin tietenkin tosin, että kunhan vain tarkistin. Tuttu kaava varmasti teille, niin lopputulos tähän vaan, n. 19 metrisiä ovat ne korkeimmat.

Signature väylän boxissa J.P. Par 4, 410 m olkaa hyvä, tammet ovat olleet jo hyvän tovin valmiina koppaamaan pallosi.

Ensimmäinen pelipäivä

Ensimmäinen pelipäivä avautui odotetun kaltaisena sään puolesta, lähes pilvetöntä taivasta ja heti aamusta rapiat 25 astetta, tätä kai sitä ollaan koko talvi odotettu. Nyt kun tämä ei ole PGA:n järjestämä kilpailu vaan Suomen Golfliiton, niin miespelaajatkin saavat halutessaan käyttää shortseja pitkien housujen asemasta. Vaikka sitä ollaan kuutisen tuntia peleineen ja verryttely lyönteineen taivasalla, uskaltaisin sanoa, että poikkeuksellisen kuumassa. Ei kumminkaan mitään isompia ongelmia tästä pitäisi koitua pelaajille. Tietenkin, hiukan tarkemmin pitää miettiä juoma ja syömä puolta. Ei tietenkään myöskään riitä, että juuri ja juuri pysyt tolpillasi, vaan tuloshakuinen iskukyky pitää riittää kierroksen viimeiselle radalle asti.

Olen Juhanan kädäys duunissa tässä kilpailussa, niin hiukan heikommin pystyy seuramme muiden pelureiden edesottamuksia seuraamaan. Varmasti kuitenkin kierroksen jälkeiset kommentit tulevat tietooni.

Juhanan peli on ollut viimepäivinä erinomaisessa tikissä, ei kuitenkaan aivan kaikkea osaamistaan ole saanut näkymään tuloskortissa. Täällä kenttä erinomaisessa kunnossa ja paljon hyviä pelaajia mukana. Niinpä voittaakseen tai hyvän sijoituksen saavuttaakseen on koneesta saatava kaikki osaaminen irti.

Tänään avauskierroksen pelissä oli kaikki hienon golfkierroksen elementit mukana. Oli hiukan onnnea ja ehkä hieman enemmän sitä epäonnea, ainakin näin pelaaja yleensä sen kokee. Mutta mitä tärkeintä, paljon erinomaisia suorituksia. Ei ehkä aivan parhaalla tavalla par 5 ratoja pystynyt hyödyntämään. Ei kuitenkaan yhtään mailanvalinta virhettä ja puttipelikin oli hyvää, joskin parannettavaakin jäi. Kolme alle tulosta voidaan pitää hyvinkin pelitilanteisiin nähden oikeanlaisena.

J.P. Savolampi ei läheskään aikaisempien vuosien malliin ole omaa peliänsä työstänyt. Tänään kuitenkin 2 yli tuloksen naputteli kisaviritteisellä kentällä. J.P:n kommentti päivän pelistä, ”Alussa bogijuna uhkasi kun oli lyöntiteknisiä haasteita, mutta muutaman väylän jälkeen syy löytyi ja peli helpottui. Lähestymiset jäivät hieman liian kauas lipusta ja kenttää ei päässyt birdie mielessä haastamaan. Muutama mehevä par 5 avaus kuivui bogiksi ja tulos jäi vaisuksi”.

Sonja pelasi avauskierroksensa kymmenen yli ja Karina kuusi yli. Pelin on kummankin osalta parannuttava huomiseksi tai muuten kotimatka alkaa turhan aikaisin.

Karinan analyysi päivästä, ”Tulos ei tuosta 77 paljon huonompi olisi voinut olla. Greenibunkkerit tuottivat yllätyksekseni ongelmia, 4/5 lyönneistä eivät edes päättyneet griinille. Muutenkin lähipeli ei hyvää. Mutta innolla uuteen päivään!” Ja Sonjan kommentti päivän pelistä, ”Alussa jännitys oli yllättävänkin kova, enkä saanut ”pelinjuonesta” kiinni. Lähestymisien kanssa oli tänään haasteita mutta loppua kohti peli alkoi löytyä paremmin. Putit upposi melko hyvin”.

Ensimmäisen kilpailupäivän aamun range iloittelua.

Toinen pelipäivä

Yllättävän vaikeata asennoitua näihin iltapäivä lähtöihin 14.40 oli tämän päivän startti aika Juhanalla. Nyt kun vielä lämpöä piisaa, niin ulkona oleskelu kannattaa ainakin minimoida. Ja yleensäkin kun kisoihin tullaan niin treenaamiset on treenailtu, teet vaan ne omat rutiininomaiset verryttely suoritukset ja annat palaa kun oma vuorosi on esiintyä. Kierroksen jälkeen voit sitten niitä mahdollisia kierroksen aikana esiintyneitä ongelma juttuja käydä läpi. Varsinaiselle harjoittelulle on oma paikkansa, mut kisa turnee ei ole se paikka. Mitään varsinaista ongelmaa et pysty siinä korjaamaan, luot todennäköisesti vaan uusia ongelmia muhimaan korvien väliin.

Tänään toisena kilailupäivänä oli Juhanan peruslyöminen ensimmäisen päivän tasolla. Mutta viheriöllä ja yleisesti lähipelissä muutama harmittava virhe pääsi syntymään. Ehkä eniten kaivertaa kolme missattua n. metrin mittaista puttia. Hiukan kimurantisti olivat reiän yläpuolella alamäkeen siis, mutta kuitenkin. Ei mitään tekniikka ongelmaa, pieni itseluottamuksen puute vain pääsi kehittymään. Tämä käytiin läpi kierroksen jälkeen ja tarvittava harjoite päälle, huomenna toimii, näin uskon. Juhana tänään par tulokseen.

J.P hiukan epäili mahdollisuuksiaan jatkokierroksille, mut cut raja jäi kahden lyönnin verran alapuolelle ja komeasti jatkoon. 76 lyöntiä tänään ja J.P kommentit päivästä, ”laadukasta golfia jauhettiin pääasiassa. Lopussa helle otti jo hatarasta pelikunnosta napakan puoli-nelsonin ja keskeltä väylää tuplien arvoisesti lyötiin mailalla tatamiin. Suolakurkkuja nauttien viikonlopun pelejä kohti”. No niin, kommentista päätellen ei ole vaikea arvata mistä ”tehtaasta” on golfoppinsa saanut.

Karina ja Sonjan esitykset eivät valitettavasti riittäneet jatkopäiville.

Sonja kumminkin sai kehitettyä hienon yrityksen. 73 kirjattiin ylös, eli kaksi yli kierros tänään. Sonjan analyysi päivästä, ”Peli oli tasaista ja hyvää, lähipeli erityisesti. Draivit pysyivät hyvin kentällä mutta lyönnit eivät olleet kovin meneviä. Hyvä tsemppaus kokonaisuudessaan eilisestä ja loi taas uskoa tulevaan”.

Karinan pettymys omaan peliin oli käsin kosketeltavaa. Pitkä turnee takana, EM- kisat ennen tätä, sieltä suoraan tänne Turkuun. Väsyy se Karinakin joskus, vaikka ei ihan heti uskoisi, jonkinlaisessa liikkeessä kun näyttäisi tyttö olevan koko ajan. Kliseistä ehkä, mut huonoja pelejä tulee kaikille, näin se vaan on.

Viikonlopun pelipäivät

Kolmannen pelipäivän aamu aukeni hiukan pilvisenä ja pieni sateen mahdollisuuskin olemassa. Vielä kuitenkin palaisin tähän Ruissalon baanan ruoho juttuun. Nyt kun olen nuuskinut ja konttaillut aika lähietäisyydeltä näitä, niin eivät siltikkään ole aivan puhdasta kylänurmikkaa, kyllä on apukylvetty rönsyrölliä joukkoon. Ei varmasti kovin tärkeä tieto monellekkaan, mut tiedoksi vaan. Ja näyttäisi vielä, että rönsyrölli kestäisi paremmin tätä poikkeuksellista hellettä. Ei viitsisi ruohoista alkaan jutteleen, mut kierros juuri pelattu ja muutama hyvä pirkko paikka jäi Juhanalta käyttämättä, niin se hiukan kypsyttää vielä.

Puhumattakaan viimeisen väylän täydellisen avauksen jälkeistä sössimistä pokin arvoisesti. No, tottakai oli paljon hyvääkin kierroksella kun ihannetulokseen pelasi. Yritetään kumminkin oppia virheistä ja tulla paremmiksi, kumpainenkin. Juhanan toimintaa seurataan kuitenkin minun näkökulmastani ammattilaisgolfin kriteerein.

Myöskin se aikaisemmin mainitsemani sateen mahdollisuus konkretisoitu. Ei kuitenkaan mitään merkitystä pelin kulkuun.

J.P tänään 73 ja oma kerronta päivän pelistä, ”Tasaisen varmaa Faldomaista paaria ilman A-luokan birdie paikkoja. Putti kulki suuntien osalta mainiosti mutta vauhti enää puuttui”.

Finaalipäivän sääennuste ei mitään helppoa päivää pelaajille luvannut, vettä ja ukkosta kyytipojaksi.

Mitään taivaalta ei kuitenkaan tullut, oli vaan sellasta kuuman kosteaa lämpöä. Ehkäpä sademetsissä on samanlaista, jos siellä päin pääsee käymään, niin ei ihan yllätyksenä tämäkään tuu.

J.P:n päivän edesottamuksia en ehtinyt katsomaan, päivän analyysi tuli kumminkin sovitusti kapulaan, ”Lyöntien laatu vaihteli lajituntemustason ja PGA- tourtason välimaastossa. Takaysillä bogijuna lähti liikkeelle neljän vaunun voimin ja keulassa puksutti veturina aiempi tupla. Kierrostulos vesittyi mutta loppukautta kohti kisat antoivat hyvää sytykettä harjoitteluun”

J.P:n kierrokset SM – kilpailussa, 73, 76, 73, 76 (par 71) +14 ja sijoitus 39.

Juhanan lyöminen näytti heti jo verryttelylyöntien osalta todella hyvältä. Swingin rytmi ja ajoitus oli kohdallaan ja pallon lähtivät mailasta vaivattoman oloisesti kohti rangen takana kulkevaa Turku – Ahvenanmaa laivaväylää.

Itse pelissä 9 reiälle asti mentiin todella rennosti ja kenttää kyykyttävällä otteella. Kaksi alle ulosmenon saldo. Sitten se 10 reiän blackout, mistä ollaan Juhanan kanssa analyysi tehty ja siltä osin kansio on kiinni. Elinikä ennusteeni aika suurella todennäköisyydellä kumminkin laski tämän kokemuksen jäljiltä.

En enää viitsi mennä yksityiskohtiin, triplan arvoinen suoritus kirjattiin tuloskorttiin. Vaikeinta tässä on pelin jatkaminen, hyvässä vireessä ollut kierros katkeaa tavallaan tietynlaisen nöyryyden puuttumiseen ja siitä seuranneeseen melkein pelilliseen katastrofiin. Erittäin hyvin Juhana kuitenkin kokosi itsensä ja pelasi jäljellä olleet 8 rataa paariin.

Juhanan kierrokset SM – kilpailussa, 68, 71, 71, 72 (par71) -2 ja sijoitus 9.

Juhanan pelissä joitain osa-alueita jotka kestävät vertailun missä vaan seurassa. Ja niitä, jotka myös osataan erittäin hyvin, mutta kilpailutilanteessa ei vielä ole saatu aivan toimimaan. On myös juttuja mitä edelleen pitää työstää oikean ajatuksen löytämiseksi.

Mikään ”ongelma” ei ole sellainen mihin lääke ei löytyisi ennen syksyn päätavoittetta.

Tässä pitää kuitenkin todella miettiä ennen kuin alkaa työstään mitään. Sillä golfissa ei älytön työntekokaan takaa menestystä, voit jopa pahentaa asioita, jos harjoittelet väärin.

Albert Einstein on sanonut, Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.

Ei tainnut herra Einstein olla golfin kanssa missään tekemisessä ja hieman eri yhteyteen tarkoitettu nerokas lausuma. Mutta ei tarvita suurtakaan mielikuvitusta tämän kääntämiseen golf kielelle. Tuskin Albert olisi siitä pahastunut. Jätän käännöstyön tällä kertaa teille.

Tulokset