Oulun Golfkerho tuo kentille paragolfauton erityisgolfareiden tar - Oulun Golf

Oulun Golfkerho tuo kentille paragolfauton erityisgolfareiden tarpeisiin

Oulun Golfkerho tuo kentille paragolfauton erityisgolfareiden tarpeisiin

Oulun Golfkerho tuo Pohjois-Suomeen ensimmäisen erityisgolfareiden vapaaseen käyttöön tarkoitetun paragolfauton. Paragolfauto mahdollistaa golfin harrastamisen myös henkilöille, joilla on liikuntakyvyn haasteita, kuten esimerkiksi alaraajahalvaus. Sähkökäyttöisessä autossa on edessä tuoliosa, joka ojentuu seisonta-asentoon pelaajan lyödessä palloa. Autolla liikuttaessa tuoliosa laskeutuu ns. ajoasentoon. Auto on suunniteltu siten, että sillä pystyy liikkumaan esteettä koko golfkentän alueella mukaan lukien puttiviheriöt.

Oulun Golfissa on jo useana kesänä testattu vastaavaa golfautoa yhteistyössä Suomen HCP Golf ry:n ja paikallisten erityisgolfin harrastajien kanssa. Paragolfauton hankintaa on ollut mukana tukemassa Oulun kaupungin erityisliikunta. Pohjoisen alueen golfseuroista myös Raahentienoon Golf ja Levi Golf ovat mukana hankkeessa. Erityisgolfauto saadaan käyttöön keväällä 2021 ja sen käytöstä golfkentällä ei tulla perimään vuokraa. Autoon pääsee tutustumaan Oulun Golfhallilla Ruskossa kevään aikana. Golfkentän auetessa toukokuussa auto siirtyy Sankivaaraan, ja sen varaustiedustelut voi tehdä suoraan kentän caddiemasterille (caddiemaster(at)aidamarkkinointi.fi/demo/ogk).

”Toisin kuin monessa muussa maassa, Suomessa paragolfautoja ei ole yleisesti tarjolla golfin harrastamiseen. Näin ollen myös harrastajamäärä on ymmärrettävästi vielä pieni. Näen, että toiminnallamme on erityisesti mahdollistava vaikutus ja toivon tietysti, että tämän hankeen kautta moni uskaltautuu kokeilemaan lajin hienouden ja saa siitä toivottavasti myös elinikäisen harrastuksen”, toteaa Oulun Golfkerhon toiminnanjohtaja Jaakko Latvala.

”Investoimme Ouluun viime kesänä uuden kaikille avoimen Par 3 -kentän, joka madaltaa huomattavasti golfin aloittamisen kynnystä. Pelaaminen kentällä on mahdollista kertamaksulla, eikä jäsenyyttä tai aikaisempaa kokemusta tarvita. Paragolfautohankkeella haluamme kerhona näyttää esimerkkiä myös erityisgolfin puolella ja mahdollistaa lajin saavutettavuuden mahdollisimman monelle pelaajaryhmälle. Uudella kentällä erityishuomiota onkin kiinnitetty pelaamisen esteettömyyteen.” kiteyttää kerhon puheenjohtaja Marko Leiviskä.

Oululainen Markus Lehto koekäytti paragolfautoa kesällä 2020 Sankivaarassa.”Paragolferilla liikkuminen kentällä on sujuvaa ja mahdollistaa myös bunkkerista lyömisen. Lyönti tapahtuu seisoma-asennosta, jolloin lyöntiin valmistautuminen vie hieman tavallista enemmän aikaa, mutta vastaavasti eteneminen sillä on nopeampaa kuin kävellen. Paragolferissa on leveät korkeapainerenkaat, mikä mahdollistaa myös viheriölle menemisen. Haasteena olen kokenut tiin asettamisen ja pallon poimimisen kupista, mutta näissä saan yleensä apua pelikavereilta” kertoo kokemaansa Markus Lehto.

Markus Lehdon lähipelinäyte rangella

”Olemme kaupungin erityisliikuntapuolella tehneet useita vuosia yhteistyötä Oulun Golfin kanssa. Tämä hanke on hieno päänavaus, sillä paragolfauto tekee mahdottomasta mahdollisen muun muassa kaikille pyörätuolinkäyttäjille. Toivomme tietysti, että laitteen käyttöön saadaan mukaan mahdollisimman monta käyttäjää Pohjois-Suomen alueelta. Ensi kesänä paragolfautolla pelaamista pääsee myös kokeilemaan keskustan läheisyydessä järjestettävässä erityisliikuntatapahtumassa.” kertoo Tapani Tuomikoski Oulun kaupungilta.