Rössypottu Open 2019 - Oulun Golf

Rössypottu Open 2019

Rössypottu Open kisailtiin paahtavassa kuumuudessa

Rössypottu tunnetaan Oulussa sekä perinneruokana että golfkisana. Näillä kahdella on ollut isompi merkitys oululaiseen kulttuuriin kuin päällepäin voisi ajatella.

Keli yhtä kuumaa kuin rössypottu

Rössypottu Openia on pelattu jo vuodesta 1998 lähtien, eikä suosio ole hiipunut. Tänä vuonna Sankivaaraan tuli paikalle 95 kilpailijaa, joista 15 oli Etelä-Suomesta asti saapuneita Rössypottuseuralaisia (RPS). Sää oli kesän kuumimpia, sillä kello 14 aikaan lämpömittari näytti 31 celsiusastetta. Monet kisailijat turvautuivat jääveden ohella sateenvarjoon, jolla oli normaalista poiketen eri käyttötarkoitus. Muutama pelaaja, kaikista varotoimista huolimatta, joutui jättämään kisan kesken, kun aurinko vei voiton.

Mika Karjalainen tykkää rössypotusta -voittoja plakkarissa tästä Openista jo kaksi.

Menestyjät

Kilpailukenttänä toimi Sanki, joka toi monille haasteita peliin kuuman kelin lisäksi. Tulostaso oli hyvä ja tasainen, mikä tarkoittaa sitä, että pienemmällä tasoituksilla pelanneet olivat etulyöntiasemassa.

Rössypottu Openin voittajaksi, jo toista kertaa, pelasi Mika Karjalainen 39 pisteellä. ”En olisi uskonut, että voisin voittaa, sillä pelikaverini keräsi jopa 22 pistettä etuysillä. Kuuma ilma taisi olla minulle sittenkin vain eduksi, vaikka tuntui, että paahtava aurinko otti veronsa loppua kohden.” Mika kommentoi pokaalin nostamisen jälkeen, josta on omien sanojensa mukaan jo reippaasti aikaa. ”Melko vähän tulee kisoja pelattua, mutta mieluusti tällaisia mukavahenkisiä kisoja pelaisi useamminkin. Varsinkin kun kierroksen jälkeen odotti hirveän hyvä rössypottu, ei voi valittaa!”

Toisen sijan otti Matti Suorsa ja kolmannen Kimmo Komulainen niin ikään 39 pisteellä. Top10-sijoituksen varmisti 37 pisteellä, joten kisa on ollut tiukka.

Parhaan scratch-tuloksen, 75 lyöntiä, pelasi Timo Suorsa. Naisissa tämän pelimuodon voitti ”Kolohvi Komissaari” Maitta Kotaniemi-Rauramo 86 lyönnillä.

Katso linkit

Voittajan Mika Karjalaisen toivomuksesta lisäämme juttuun rössypotun reseptin.

Ja tuloksien linkki.

Rössypottuseuran saloja

Kerran oululainen, aina oululainen. Tämä sanonta on Rössypottuseuralaisen veressä. Mutta mitä tarkoittaa rössypottuseuralaisuus?

Matti Ahde ja Liisa Jaakonsaari ovat aikanaan perustaneet Helsingissä Rössypottuseuran, jolla on ollut tarkoitus levittää oululaisuutta helsinkiläisten tietoisuuteen. Seuraan on kuulunut aikaisemmin tiettyjä tiukkoja sääntöjä siitä, keitä huolitaan jäseniksi. Muun muassa Typpitehtaan räjähdyksen kuuleminen ja tytön tai pojan suuteleminen Tuiran silloilla vähintään 25 asteen pakkasella olivat kaksi ehdoista seuraan liittymiseksi. Jos ihmiskontakti oli liian pelottava askel, oli Tuiran silloilla vaihtoehtoinen tehtävä: sillan ylitys ”vaikeissa oloissa”, ja tarkemmin: ”ajjaa kylymällä Volovolla tai pulukalla Tuiran Siltain yli.” Jos Oulun golfkerhon jäsenhakemuksessa olisi samanlaisia ehtoja, voisi jäsenrekisteri näyttää hyvinkin eriltä. Juuri tästä syystä, liittymisehdot ovat hieman löystyneet ja muuttuneet. Nykyään Rössypottuseuran hallitus käsittelee hakemuksia, joihon on lisätty CV, jossa kerrotaan millä tavalla oululaisuus näkyy kussakin hakijassa ja millä tavalla hän on edesauttanut Oulun kulttuuria ja muita aloja. Kun hakijalla on vielä kaksi suosittelijaa, voidaan hakemus vasta käydä läpi hallituksessa ja mahdollisesti hyväksyä. Jäsenyys on ilmainen, mikä selittää miksi hakuehdot ovat tarkkoja.

Oululaisuutta näkyville

Rössypottuseura kokoontuu noin kymmenen kertaa vuodessa, jolloin hallitus keskustelee ja suunnittelee erilaisia tapahtumia RPS:n jäsenille. Seuran yksi päätoimista on verkostoituminen etenkin pääkaupunkiseudulla, niin yksityishenkilöihin kuin yrityksiinkin. Tuttavuutta luotiin esimerkiksi yksityiseen Docrates Syöpäsairaalaan ja tämän toimitusjohtajaan, joka on oululainen. Hänen kauttaan RPS pääsi tutustumaan sairaalan toimintaan ja kokoustamaan Docratesiin. Kansanedustajat Mari-Leena Talvitien ja Matti Ahteen kautta seura on saanut kutsun eduskuntatalolle, mikä on ollut tärkeä osa verkostoitumista. ”Tuomme tätä kautta oululaisuutta muille tutuksi ja kirjoitamme juttuja paikoista ja asioista, joihin olemme päässeet tutustumaan. Myös yhtenä tärkeänä seikkana seurassa on yhteyden luominen vanhoihin oululaistuttuihin ja heidän kanssaan kokemusten jakaminen, vaikka kotipaikkakunta olisikin jo kauan ollut Helsinki” kertoo Maitta Kotaniemi-Rauramo alias Kolohvi Komissaari.

Perinnekisa

Miten Rössypottuseura on ottanut perinteeksi golfkisan, jota on pelattu heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jo yli 20 vuoden ajan?

Matti Ahde on ikänsä ollut urheilumiehiä, tarkemmin tunnettu golf- ja tennistaidoistaan. Hänen kauttaan Rössypottu Open on jäänyt kisakalenteriimme vakituiseksi kestosuosikiksi, jonne RPS:n seuralaisia matkustaa ympäri Suomea kokeilemaan onneaan. Tänä vuonna onni ei osunut seuralaisille pistebogeykilpailussa, mutta Sankivaaran kisa oli vain yksi osa viikonlopun ohjelmistosta. Perinteeseen on kuulunut, että perjantaina tutustutaan johonkin menestyvään oululaiseen yritykseen. Tänä perjantaina oli vuorossa tutustuminen Cocktail Companyn viinanmaistajaisiin. Lauantaina Openin jälkeen kaupunki oli kutsunut kaikki RPS:n jäsenet Pehkolanlammelle illanviettoon. Näin Oulun kaupungin johto ilmaisee arvostuksensa seuran toiminnalle. Vuosittain järjestetään myös pelkästään Rössypottuseuralaisille suunnatut golfin ja tenniksen mestaruuskisat, joista jälkimmäiseen presidentti Sauli Niinistö ja Martti Ahtisaarikin ovat ottaneet osaa.

Rössypottuseuran tärppejä

Onko Rössypottuseuralla erikoisia tapoja tai tapahtumia, joista vain pikkulinnut olisivat saattaneet kuulla?

Maitta Kotaniemi-Rauramo osasi valottaa kysymystä: ”Toki on! Jos esimerkiksi katsot kutsua kokoukseemme, voit jo kannesta tunnistaa sen oululaisen tekeleeksi. ”Kokkouskuttu” on kirjoitettu kokonaan Oulun murteella, niin myös eri tapahtumat, kuten perinteinen Oulu Kaala, juonnetaan selkeällä Oulun murteella. Jouluna pidetään tapahtuma Joulurössy, jonka järjestäjinä ovat olleet muun muassa Fennia ja viime vuonna Plaza Oulussa, jolloin tarjolla oli uusi variointi rössypotusta. Taustalla oli ollut kokkauskilpailu huippukokkien kesken, jossa tehtävänä oli valmistaa täysin samoista aineksista rössypottua uudella tavalla. Voittajaksi valikoitui annos, jolle ei keittolautasta tarvittu. Annos koostui löysästä perunamuussista ja rasvassa paistetusta, melkein krutongiksi muuttuneesta rössystä ja sipulista, joka oli aivan taivaallista.” muisteli Maitta hymysuissa. Valitettavasti tarkempaa reseptiä tästä herkusta ei ole. ”Jos jäseneksi pääset, niin saat myös kultaisen rössypottupinssin, josta sai ennen vanhaan sakkoa, jos sitä ei kantanut tärkeissä tapahtumissa” paljastaa Maitta. Kaiken kaikkiaan kiehtova seura!

Kiitokset Maitta Kotaniemi-Rauramolle haastattelusta.

Teksti ja kuvat: KK