Sangin viheriöiden holkitus ja hiekoitus viikolla 35 - Oulun Golf

Sangin viheriöiden holkitus ja hiekoitus viikolla 35

Viheriöiden holkitus ja hiekoitus aloitetaan maanantaina 30.8.

Viheriöiden kasvukerros tiivistyy pelikauden mittaan ja pintakerrokseen muodostuu kuitua. Tiivistymistä aiheuttavat niin pelaaminen, työkoneet kuin vesisateetkin.

Viheriöiden holkitustyö aloitetaan maanantaina Sangin puolella. Töiden arvioitu kesto on kolme päivää, mikäli olosuhteet antavat myöten. Työ aloitetaan 18:nnen viheriöltä ja työtä tehdään vastapäivään.

Työ vaikuttaa pelaamiseen, sillä työn alla oleva viheriö on suljettuna työn ajan ja kyseisellä reiällä on väliaikaisesti käytössä ns. talvigriini.

Mitä tehdään

Holkitus on hoitotoimenpide, jossa viheriön pinnasta poistetaan kuitukerrosta lyömällä pinta täyteen reikiä samalla saaden hiukan ilmatilaa juuristolle. Työ jättää jälkeensä viheriön pintaan holkitusjätteen, joka kerätään pois käsityönä ja uusiokäytetään muissa kohteissa. Työ ottaa aikaa vajaan tunnin viheriötä kohden.

Hiekoituksella puolestaan hoidetaan kuitukerrosta, joka hoitamattomana aiheuttaa ongelmia kasvun kanssa. Hiekoitus myöskin vähennetää pinnan epätasaisuuksia ja nopeuttaa viheriöitä.

Holkituksen A, B ja C​​​​​​​

Tiivistymisen myötä kasvuolosuhteet heikkenevät ja tämä näkyy kasvun hidastumisena ja viherpeitteen harvenemisena. Tiivis kasvukerros ei myöskään läpäise kunnolla vettä eikä ravinteita.

Kuitukerros muodostuu orgaanisesta materiaalista nurmen pinnassa. Liian paksu kuitukerros haittaa veden ja ravinteiden kulkua. Rankan sateen jälkeen kuivuminen on hidasta. Sopiva määrä kuitua suojaa kasvustoa pallonputoamisjäljiltä ja muulta rasitukselta. Kun kuitua on sopiva määrä, puree alakierrekin pallossa paremmin viheriöön.

Holkitustarve voidaan havaita silmämääräisesti, koepalalla kasvukerroksesta tai voidaanpa tiiveys tarpeen vaatiessa mitata hommaan soveltuvalla laitteella nimeltä penetrometer. Yleensä kuitenkin ammattimies lukee viheriöitä kuin avointa kirjaa eikä mystisille apuvälineille ole tarvetta.