Finnish Touria pukkaa - Oulun Golf

Kentän laidalta - Finnish Touria pukkaa

Finnish Touria pukkaa

Teksi: Juha Kuiri

No niin, talvi meni menojaan, on ruohogolfin aika. Ei sen puoleen, ihan mukava se on ressuunkin palloja pätkiä, lyöntihärpäkkeiden avustamana tai ihan soolona. Mutta ei ole oikean golfin voittanutta, satoi tai paistoi oli kylmä taikka vari, ihan parasta!

Hienoa huomata myös meidän Par 3 -kentän mainio keväinen käyttöaste. Kenttä on todellakin tullut tarpeeseen, siitä ei ole enää epäilystäkään. Todennäköisesti aikainen käyttöönotto aiheuttaa kulumisvaurioita ruoho alueille, mutta pelaamista vartenhan nämä tehdään. Ongelma kohdat ehditään varmasti korjata sitten kun Sanki ja Vaara aukeavat pelille vieden pelureita sinne.

Finnish PGA Golf Tour Presented by Crisp, on Suomen ykköskiertueen virallinen nimi ja tänä vuonna kilpailujen promoottorina toimii GoGolf. Pelaajamme Juhana Kukkonen, Jaakko Turpeinen ja Eemeli Anttonen ovatkin jo paikan päällä Vuosaaressa kauden ensimmäisessä osakilpailussa Telia Samsung Openissa. Hyvä tietenkin ollakin tapahtuma paikalla, sillä ensimmäinen kisapäivä on jo hyvässä vauhdissa kun tätä näppäilen pe.13.5. GoGolf on monessa mukana nyt myös yhdessä Suomen PGA:n kanssa kehittämässä kiertuetta dynaamisempaan moodiin. Alku lupaakin ihan hyvää pelaajille. Kaikenlaisia ”lisä porkkanoita” onkin luvassa osakilpailu voitosta ja koko kiertueen voittajalle.

GoGolf hallinnoi myös useita kenttiä Etelä Suomessa. Näin ollen, ainakin ensimmäisenä kautena tässä konseptissa kauden seitsemästä osakilpailusta viisi pelataan GoGolfin kentillä. Tästä seurauksena, että myös ”El clásico” eli Paltamo Open jää ainakin tältä kaudelta pois ohjelmasta. Todella harmillista, toivotaan jatkossa kuitenkin kiertueen pyörähtävän Pohjois-Suomessakin. Tähän tarvittaisiin aktiivista puuhamiestä tai naista järjestelemään kontakteja kilpailun saamiseksi tänne. Paltamo on toisaalta ollut kyllä hyvä paikka pelata, pidetään peukkuja, että tämä on se poikkeus kausi Paltamo Openin osalta.
Tosiaan GoGolf toimii myös hallinnoimillaan kentillä kentänhoito operaattorina. Niin myös nyt kilpailukenttänä olevassa Vuosaari Golfissa. Varmasti tällaisessa ”keskusjohtoisessa” hallinnassa pyritään säästöihin kaikilla osa-alueilla. Se ei tietenkään mikään huono juttu ole, jos vaan laatu ei kärsi. Kentänhoidossa väärässä paikassa säästäminen näkyy yleensä viiveellä tulevina kausina. Toisaalta taas sellaiset monesti pelaajista turhanpäiväiset, sillä hetkellä pelaamista haittaavat, kentänhoidolliset satsaukset, näkyvät tulevina kausina velvet -pintaisina vihreinä ihanuuksina.

Vuosaari on lukeutunut itselleni yhdeksi suosikki kentäksi Suomessa. Ihan aitoa links-kenttää ei Suomessa ole, mutta Vuosaaressa päästään aika lähelle sitä, tai ainakin päästiin. Kuulin Juhanan harjoituskierros analyysin ohessa myös ko. kenttä päivityksen. Vaikea uskoa, että links -kentille niin tyypillisten pitkien natapitoisten kumpareiden alas leikkauksesta. Minulle se on lähes kentän pahoinpitelyä. Juuri näillä kumpare heinillä ja muillakin raffeilla luodaan se silmiä hivelevän hieno kontrasti väyliin nähden. Joku varmaan ajattelee, että annetaan kasvaa vaan, jos pitempää halutaan jatkossa. Varmasti kasvamaan saadaan, mutta onko kasvusto enää samaa prosessin jälkeen, tuskinpa. No, omistaja tekee mitä haluaa ja varmasti nykyversio tykkäyksiäkin saa.

Golfkentät suunnitellaan nykyään hyvin ”steriileiksi”. Tällä tarkoitan sitä, että kun astut teeboxiin, niin kaikkien esteiden pitää näkyä kerta vilkaisulla, mitään ”yllätyksiä” ei radalla tietenkään voi olla. Väylien pitää olla tietyn levyisiä radan pituuteen nähden ja viheriöiden koko määritelty saman kaavan mukaan. Kaiken pitää olla hyvin loogista ja reilua. Kentän kunnoltakin vaaditaan täydellisyyttä, ruohottomia alueita ei saa väylillä olla, muuten vaaditaan siirtosääntöä voimaan välittömästi. Greenit sitten, tiedätte kyllä, täydellistä pallon rullauksen loogisuutta, nopeuden harmoniaa ja heti.
Eihän siinä mitään, kentän resurssit huomioon ottaen, pitääkin vaatia maksimaalista suoritusta, mihin seuraan sitten kuulutkin tai millä kentällä pelaatkin.
Laatua pitää vaalia ja vaatia. Mutta ettei kaikki olisi liian standardisoitua pitäisi ottaa enemmän kenttä alueen omaleimaisuus huomioon. Tietyissä rajoissa pysyvä yllätyksellisyys ja rouheisuus antaisi ilmettä. Matkimalla muita ei tule tyylipisteitä eikä kunniamainintoja.

Mitään masokisti golfarille sopivia kenttävirityksiä tuskin kaivataan, mutta jos sellaista kaipaa, niin Kabul Golf and Country Club olisi varteenotettava vaihtoehto. Pallo-ongen sijaan bägiin kannattaa ottaa mukaan miinaharava.
Pakko kai tässä varsinaiseen aiheeseenkin siirtyä. Täytyy nyt kyllä sanoa, ettei yhtään tekisi mieli näpytellä aiheesta mitään. Yhtä Via Doloroosaa oli seuramme pelaajien vääntö Vuosaaren armottomilla talven panemilla väylillä ja varsinkin greeneillä.

Kenttää on turha syyttää, se on kaikille sama. Aivan housut kintuissa yllätettiin pelurimme, ei ollut valmiuksia näihin greeninopeuksiin, eikä aika riittänyt tarvittavan ”tatsin” löytämiseen. Yläpuolella kuva väylän 8 greenistä. Tuon pinnan kun jyrää, niin kohtuullista liposuutta on silloin havaittavissa. Juhanan kommentti kisasta: ”Enemmän lyöntejä griinillä, kuin sen ulkopuolella. Siinäpä kisan anti tällä kertaa.” No niin, lyhyestä virsi kaunis voisi tähän sanoa. Eemeli jatkaa: ”Tiiltä ok, muuten melko säheltämistä.” Tämä oli sitten tosi kaunista.
Jaakon analyysi: ”Pallon lyöminen oli hyvässä kunnossa, niissä en joutunut juurikaan ongelmiin, talven treenit osuneet nappiin. Putteri onkin luku erikseen, 38 kertaa puttasin näillä karvattomilla greeneillä molemmilla kierroksilla. Elikkä sen kanssa on tekemistä, varsinkin jos joutuu vielä kitkattomilla greeneillä pelailemaan.”

Jaakon väylän 14 avaus kohti Pauligin kahvipaahtamoa

Eemeli radan 15. tiillä par 3 155m


Kentän vieressä sijaitsee Vuosaaren satama ja tämä Pauligin kahvipaahtimo. Paahtimo päästelee oikein miellyttäviä tuoksuja kierroksen aikana, ainakin meille kahvin ystäville. Finaali päivänä ei siis pelureitamme lähtölistassa näkynyt, ”armollinen” cut tuli vastaan.

Minun on aivan turha alkaa etänä ”viisastelemaan”, eikä mitenkään paisuttelemaan asiaa. Tiedän, että talvella on töitä tehty menestymisen eteen. Ei uida syvissä vesissä nyt. Tämä infernaalinen greeni työskentely pitää kunkin käydä läpi tahoillansa. Tehdä analyysi, löytää sopivat rohdot ja jatkaa matkaa.

Kahden viikon kuluttua Finnish Tour suuntaa Hill Side Golf Clubille Vihtiin. Siellä sitten uudet kujeet, vanhat metkut pyyhitty pois mielestä.