Viimeinkin tositoimiin – LET:n avauskisa Etelä-Afrikassa - Oulun Golf

Viimeinkin tositoimiin – LET:n avauskisa Etelä-Afrikassa

Naisten Euroopan kiertue starttaa 13.5. nelipäiväisellä kilpailulla Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Edellisestä kisasta on kohta vierähtänyt jo kuusi kuukautta. Pelasin viimeksi numerolappu rinnassa marraskuun lopussa Espanjassa LET:n finaalikisassa, jossa pelini oli ihan mukavassa kuosissa. Sen verran muistuu mieleen, että cutin läpäisin suht helposti ja viimeisen reiän birkun saattelemana irtosi jaettu 36. sija, joka oli kauden paras sijoitukseni pääkiertueella. Jotain ohjelmaa järjestin tapani mukaan sinne väliin, putterin hajoamista ynnä muuta. Muuten oli mukava kauden lopetus ja rankka matkustusrumba sai vaihtua hetken loikoilemiseen sohvalla jätskikippo sylissä.

Mutta mitä olen tehnyt näinä viimeisinä viitenä kuukautena? Harjoitellut aka tehnyt töitä. Maisemat ovat koostuneet hallin verkosta, kuntosalin painoista, rangen lumesta, Dubain hiekoista ja Espanjan oliivipuista. Hiihtolatujakin näin muutaman kerran muualtakin kuin telkkarista. Harjoitteluni on painottunut tekniikan vakiinnuttamiseen pallonlyömisessä, jota oli helppo tehdä hallissa, kun pallonlentoa ei näe eikä se silloin vie ajatusta pois tekniikasta. Ulkona lyöminen on taas aivan oma juttunsa, kun peliin mukaan tulee tuuli, lämpötila, ruohonlaatu, pallon makuu ja monet muut ulkoiset tekijät. Vaihteluhan virkistää, sanotaan. Ainakin Dubai oli minulle uusi kokemus lämpimän ilmastonsa ja kenttiensä puolesta. Kävin tammikuussa kahden viikon treenileirillä golfkavereideni Tiia Koiviston ja Emilia Tukiaisen kanssa the Els Clubilla, jossa pahamaineinen Bermuda-ruoho kasvoi minne halusi, missä halusi. Griineistä tuli mieleen yliopistovuoteni Yhdysvalloissa, jossa opin lukemaan ruohonkasvusuuntaa aivan uudella tavalla ja näin arvostamaan hyvän lähipelin tärkeyttä. Vaikka pelaankin Euroopan touria, kisamme eivät aina ole Euroopassa. Viime kaudella kokemukseni erilaisista ruoholajeista tuli tarpeen. Pelasimme Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Saudi-Arabiassa kentillä, joissa ilman tietämystä ruohonkasvusuunnan merkityksestä olisi tulokseni ollut vähintään pari lyöntiä huonompi per kierros. Suosittelen matkaamaan joskus kentälle, jossa on Bermudaa. Voin antaa sitten vinkkejä griinienlukuun.

Kauden 2021 LET:n kilpailukalenteri näyttää lupaavalta, myös minun osaltani. Pelaan kiertuetta samalla kategorialla kuin edelliskautena siihen asti, kunnes tulee ”re-ranking” eli uudelleenrankkaus niille pelaajille, jotka ovat saaneet kortin karsintojen kautta. Koronapandemian takia karsintoja ei järjestytty tälle vuodelle ainakaan miesten tai naisten Euroopan kiertueelle eikä LPGA:lle. Matkustusrajoitteet ja muut eristystoimet veivät kauden 2020 kisoista suurimman osan ja näin kortin ansainneet pelaajat eivät olisi saaneet vastinetta saavutukselleen. Viime kaudella kategoriani riitti kahdeksaan kisaan kymmenestä, joten samalla laskukaavalla kisoja kertyisi tälle vuodelle noin 15, jopa 20 kilpailua. Yhtälössä on kuitenkin vieläkin mukana koronavirus, joka saattaa joko siirtää, supistaa tai peruuttaa kilpailuja. LET:n oli tarkoitus alkaa jo helmikuussa Keniassa Dubain treenileirin jälkeen, mutta toisin kävi. Viime vuoden tapaan tämä ei minua suuresti haitannut, sillä tarvitsin taas hieman aikaa palautua muutamasta vammasta, jotka ilmaantuivat lokakuussa kisojen alla. Tarkoin laadittu kuntoutus- ja harjoitusohjelma on tuottanut tulosta ja kroppa on ollut nyt hyvässä vireessä.

Odotan tulevaa kautta innolla. Tykkään siitä, että kalenteri on täynnä, sillä vain paikallaan oleminen ei ole minun juttuni. Etelä-Afrikan jälkeen palaan muutamaksi päiväksi Suomeen, jonka jälkeen suuntaan Italiaan ja Ranskaan. Kumma kyllä, en ole ennen käynyt Italiassa. Listalleni tulee uusia maita toivon mukaan muitakin, kuten Intia, Singapore ja Kenia. Golfkentän ulkopuolisesta menosta on turha haaveilla, sillä ”kisakuplassa” ollessamme kaupassakin käyminen on kiellettyä. Mutta uudet kentät ja maisemat ovat aina jotain mitä odottaa. Myös Suomeen kymmenen vuoden tauon jälkeen palaava LET:n kisa Aura Golfissa 15.-17.7. on loistava uutinen. Toivon mukaan sinne olisi sitten katsojilla pääsy sallittu, niin kentällä kuulisi ja näkisi muitakin oululaisia huutajia.