Tasoitusten HR-laskenta suoritettu - Oulun Golf

Tasoitusten HR-laskenta suoritettu

Tasoitusjärjestelmä on jännä juttu. Tässäpä jälleen tuhdisti asiaa tasoituksista.

EGA-tasoitusjärjestelmä

Suomessa on käytössä EGA-tasoitusjärjestelmä. EGA-järjestelmä pitää sisällään mm. tasoitusten tarkastuksen, HR-laskennan, jonka Oulun Golfkerho on jälleen kauden päätteeksi suorittanut. Mikäli tasoituksesi siis talven aikana muuttuu, löytyy syy tästä, HR-laskenta on säätänyt tasoitustasi.

Oman ajantasaisen tasoituksen voi jokainen tarkastaa Nexgolfista omista jäsentiedoista.

Tästä jutusta löydät paljon perustietoa tasoitusjärjestelmästä, tasoituskelpoisista kierroksista ja sekä tietoa tehdystä tasoitusten tarkastuksesta.

Mikäli haluat porautua syvemmälle tasoitusjärjestelmän ihmeelliseen maailmaan niin sekin onnistuu.

LATAA: EGA Handicap System 2016 – 2019

Tasoitusten tarkastus – HR (Handicap Review)

Montako tasoituskelpoista kierrosta pelasit viime kaudella?

  • aktiivinen tasoitus 4 korttia
  • ei-aktiivinen tasoitus 3, tai vähemmän
  • tasoituksen säätämiseen 8 korttia
    ​​​​​​​

Oulun Golfkerhon tasoitustoimikunta tarkastaa kaikkien pelaajien tasoitukset. Jotta tasoitus tarkastetaan, tulee pelaajalla olla vähintään neljä (4) tasoituskierrostulosta. Tällöin tasoituksen sanotaan olevan aktiivinen (oikeus osallistua kisoihin, jossa vaaditaan aktiivinen EGA-tasoitus)

Jos pelaaja on tasoituskierrostuloksia kolme (3) tai vähemmän, on tasoitus ei-aktiivinen (tasoitusta ylläpidetään normaalisti, mutta et välttämättämä voi ottaa osaa kaikkii kilpailuihin tai ottaa niistä palkintoja vastaan)

Tasoitusten tarkastuksen yhteydessä voi tulla kyseeseen säätää pelaajan tasoitusta. Tämä on mahdollista, kun tasoitushistoria sisältää riittävästi tietoa analysoitavaksi.

Tasoitustuloksia tarvitaan vähintään 8 kappaletta. Jos tuloksia ei kuluvalta kaudelta löydy riittävästi niin tarkasteluväliä venytetään kauden verran taaksepäin. Tarkastuksen myötä pelaajan tasoitus voi laskea, nousta tai pysyä ennallaan alla esitetyn mukaisesti.

  • Tasoitusryhmässä 1 : ±1 lyöntiä
  • Tasoitusryhmässä 2 : ±2 lyöntiä
  • Tasoitusryhmässä 3-5 : ±3 lyöntiä

LATAA: HR – Handicap Review

Tasoitusjärjestelmä

Golfia pelataan pääasiassa sääntöjen mukaan. Säännöt on hyvä hallita, mutta jos kyseessä on harjoituskierros, voidaan pelinnopeuttamiseksi kadonnut pallo korvata ns. taskupallolla ja jatkaa peliä väylältä. Tälläiset kierrokset eivät ole tasoituskelpoisia.

Kun pelataan kilpailuja tai tasoituskierroksia niin silloin edetään luonnollisesti hyvässä urheiluhengessä sääntöjä noudattaen.

Golfin tasoitusjärjestelmä mahdollistaa tasapäisen kilpailemisen eritasoisten pelaajien välillä, niin kilpailuissa kuin harjoituskierroksillakin. Lisäksi tasoitus toimii hyvänä mittarina omien pelitaitojen kehittymisen tai taantumisen seurannassa.

Suurin osa Oulun Golfkerhon kilpailuista käydään tasoituksellisina kilpailuina, mutta varsinaiset mestaruudet ratkaistaan ilman tasoituksia eli golftermein scratchina.

EGA-tasoitus ja pelitasoitus

Kun pelaaja suorittaa hyväksytysti Green Card -kokeen, saa hän tasoituksen 54. Pelaajan henkilökohtaisesta tasoituksesta käytetään termiä EGA-tasoitus ja se ilmoitetaan yhden desimaalin tarkkuudella.

Tasoitus kuvastaa pelaajan pelitaitoja. Pelitaitojen karttuessa myös tasoitus lähtee laskemaan. Oulun Golfkerhon jäsenistöstä 172 pelaajaa eli n. 9% on onnistunut hivuttamaan tasoituksensa yksinumeroiseksi, golftermistössä puhutaan siis singletasoituksesta (hcp 9,4 tai alle).

Koska kentät ovat vaikeudeltaan, että eri tiipaikoilta pelatessaan erilaisia saattaa pelaajan pelitasoitus olla eri kuin varsinainen tasoitus. Pelitasoitus siis suhteutetaan pelattavan kentän vaikeuden mukaan.

Pelitasoituksen voi tarkastaa slopetaulukosta tai –laskurista, joka löytyy yleensä kenttien kotisivuilta ja/tai ilmoitustaululta.

Slopelaskimella voit tarkastaa oman pelitasoituksen Sangille ja Vaaralle.

Tasoituskelpoinen kierros

Tasoitusryhmässä 1 vain kilpailukierrokset vaikuttavat tasoitukseen. Muissa ryhmissä lisäksi harjoituskierroksilla pelatut tasoituskierrokset vaikuttavat tasoitukseen.

Tasoituskierros voi olla myös 9 reikäinen tasoitusryhmillä 2 – 6 (hcp 4,5 – 54.)

Tasoituskelpoisen harjoitus- tai kilpailukierroksen edellytykset

Sääntöjen laatijat ovat asettaneet tasoituskelpoiselle kierrokselle seuraavat ehdot. Erityisesti listauksen viimeinen kohta, nousee monesti esiin toimistolle esitetyissä kysymyksissä.

  • Kierros pelataan Golfin Sääntöjä ja Sankivaaran paikallissääntöjä noudattaen
  • Kierros tulee pelata noudattaen lyöntipelisääntöjä (tulokset lasketaan pistebogey-pisteinä) ja täysin tasoituksin (erityiset säännöt voivat olla voimassa 9-reikäiselle kierrokselle)
  • Tuloksen tulee olla merkitsijän vahvistama.
  • Kierros tulee pelata kentällä, joka on määritelty USGA Course Rating Systeemin mukaan ja sen Course Rating tulee olla voimassa.
  • Pelaajat tasoitusryhmässä 2-5 voivat palauttaa harjoituskierroksien tuloksia jotka on tehty tasoituskelpoisen kilpailun ulkopuolella seuraavien ehtojen mukaan:
  • Pelaaja on ilmoittanut etukäteen tasoituskierroksesta. (ajanvarausohjelmassa merkitse tasoituskierros)
  • Pelaajan pitää etukäteen ilmoittaa merkitsijälle onko kyseessä 9 vai 18 reiän kierros. (Pelatessa 18 reiän kierrosta palautetaan myös 18 reiän kierrostulos eli pelaaja ei tasoitusmääräysten mukaan voi valita vain 9 reikää.)

Tasoitusmuutokset

Palauta tasoituskierroksesi tulos aina riippumatta siitä, menikö kierros penkin alle vai jäikö kotiakin kertomista. Kortin voit merkitä omilla jäsentunnuksillasi Nexgolfissa.

Kierroksen tulos lasketaan aina pistebogeypisteina, vaikka pelattaisiin lyöntipeliä. Alla olevasta taulukosta voi nähdä tasoitusryhmäkohtaisesti puskurivyöhykkeen. (buffer zone, BZ)

  • Pistemäärä alle puskurivyöhykkeen alarajan. Tasoitus nousee 0,1 (ryhmät 1-5)
  • Pistemäärä ylittää puskurivyöhykkeen ylärajan. Tasoitus laskee jokaista ylittävää pistettä kohden.

Taulukosta käy ilmi että tasoituksella 37-54 vain tasoitusta laskevat kortit huomioidaan.

CBA-laskenta (Computed Buffer Adjustment)

CBA -laskentaa käytetään vain kilpailussa. Kilpailujen olosuhteet voivat poiketa arkipelaamisesta joskus hyvin poikkeuksellisina sääolosuhteina tai kenttävirityksinä.

CBA -laskennassa tasoitusryhmän buffer zonen paikkaa säädetään kilpailun tulosten perusteella, mikäli ne poikkeavat tiettyjen rajojen ulkopuolelle, suhteutettuna tasoitusryhmittäin pelaajien oletettuihin tuloksiin, jos pelattaisiin normaaleissa olosuhteissa…helppoa, eikö vain.

Käytäntö on ollut voimissaan jo vuosia, kaudella 2016 laskukaavaa on hivenen tarkistettu. CBA:n mahdollisia arvoja +1, 0, -1, -2 ja -2&RO (RO,vain laskevat tasoitukset huomioidaan)

Laskenta suoritetaan tulostenlaskennan yhteydessä toimiston toimesta. Pelaajan tehtäväksi jää siis edelleenkin lyödä vain mahdollisimman vähän lyöntejä ja merkitä tulokset oikein ja mielellään selkeästi korttiin.

CBA lasketaan vain 18-reiän tasoituskelpoisiin kilpailuihin eikä esim. 9-reiän tasoituskelpoisiin kilpailuihin tai harjoituskierroksille.