Info

Kauppa

Ajanvaraus

Aloita Golf

Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä yhdistää eri maissa käytössä olevat kuusi tasoitusjärjestelmää yhdeksi 2020. Järjestelmän nimi on World Handicap System (WHS)

WHS -tasoitusjärjestelmä

​​​​​​​Suuri muutos meille tulee olemaan se, että eri tasoitusryhmät poistuvat ja kaikkien tasoitus lasketaan samaan tapaan keskiarvolaskentana. (vrt. ennen tasoitus tippui eri tasoitusryhmissä eri tavalla)

WHS otetaan Suomessa käyttöön 19.2. Uuden tasoituksen voi tämän jälkeen tarkistaa Nexgolfista tai eBirdie -sovelluksesta.

Uutisen lopusta löydät vastauksia muutamiin kysymyksiin sekä uutta sanastoa liittyen uuteen tasoitusjärjestelmään mikäli sukellat oheismateriaalissa pintaa syvemmälle.

Mitä pelaajan tulee tehdä

​​​​​​​Muutosvaiheessa ei mitään.

Kesällä riittää kun ilmoitat tasoituskierroksesta jatkossa vain merkitsijälle ja palautat tuloskortin, jossa on reikäkohtaiset tulokset.

Uusi tasoituksesi päivittyy aina seuraavan yön aikana.

WHS:n perusasioita

WHS on keskiarvojärjestelmä. Laskennassa huomioidaan aina 20 viimeisintä tasoituskierrosta, joista lasketaan kahdeksan parhaan kierroksen keskiarvo.

Tasoitus voidaan laskea myös pienemmästä kierrosmäärästä, ja uusille tai golfin pariin palaaville pelaajille riittää yksi kierros. Näet tarkan tasoituksesi ja tasoitushistoriasi Nexgolfista tai eBirdie-sovelluksesta (19. helmikuuta 2020 alkaen).

Keskiarvolaskentaan perustuva järjestelmä on entistä joustavampi ja reagoi nopeammin pelaajan tason muutokseen. Jatkossa jokainen voi pelata tasoituskierroksen perinteisten 9 ja 18 reiän lisäksi myös 10-17 väylän mittaisena – eli jos ehtii vain 14 väylää ennen pimeän tuloa, lasketaan tasoitus sen perusteella.

Laskenta tehdään jatkossa lyöntipelituloksista kun se ennen tehtiin pistebogeytuloksista. Äkkiseltään kuullostaa julmalta, mutta sitä se ei ole. Laskennassa huomioidaan mm. olosuhteiden osalta päiväkohtainen PCC -arvo ja tarvittaessa nettotuplabogeykorjaus oikomaan turhan isoja hairahduksia tuloskortissa.

Mikä muuttuu ?

  • Tasoitus voi nousta yli 36. Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu.
  • Tasoitusryhmät poistuvat.
  • Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää.(myös hcp <4,5, mikä ennen ei ollut mahdollista)
  • Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin.
  • Ei rekisteröitymistä etukäteen. Ilmoita ennakkoon merkitsijälle ja pelaa sääntöjen mukaan.
  • Hyväksytyt pelimuodot. Jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par / Bogey.
    ​​​​​​​

Lisätieto ja esimerkkejä löydät Suomen golfliiton materiaalista >> WHS -tasoitusjärjestelmä

tai >> Golfliiton youtube -kanavalta

Golfpiste.comin podcastista voit myös kuunnellä Mika Wikströmin haastattelun aiheesta >> Uusi tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön (tasoitusta käsittelevä osuus ajassa 27:05 alkaen)

Sanastoa

WHS = World handicap system, maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä

PCC = Peliolosuhdelaskenta on tasoituslaskennassa huomioitava arvo, joka arvio ovatko olosuhteet olleet vaikeammat/helpommat ja laskee päiväkohtaisen arvon. Tästä johtuen tasoitukset myös päivittyvät vasta yöllä.

Nettotuplabogey = Reikäkohtainen maksimilyöntimäärä. Reiän par-luku +2 (+ mahdolliset tasoituslyönnit) Korjaa tarvittaessa ison reikätuloksen tasoituslaskentaa varten. Yksi huono reikä ei tuhoa tulosta. Vastaa käytännössä 0 pistebogeypistettä vanhassa laskennassa.

Korjattu bruttotulos = tulos jossa huomioitu pelaajan reikäkohtaiset maksimit (nettotuplabogey) tai kun kierros sisältää pelaamattomia/ kesken jääneitä reikiä

Vastauksia kysymyksiin

Mitä jos kierroksia on vähemmän kuin 20 ?

Siinä tapauksessa keskiarvo lasketaan niistä tasoituskierroksista, joita tasoitusrekisterissä on. Mukaan otettavien tasoituskierrosmäärä määräytyy siihen tehdyn taulukon mukaisesti.

>> Muuntotaulukko

Mitä jos ei ole yhtään tasoituskierrosta ?

Uusi WHS-Tasoituksesi tulee olemaan sama kuin nykyinen EGA-tasoituksesi.

Pelasin 18r. kierroksen, voinko jättää 17r. (tai vähemmän) tasoituskierroskortin ?

Lyhennetty tasoituskelpoinen kierros on mahdollista pelata vain hyväksytyllä syyllä ja kun siitä on etukäteen ilmoitettu merkitsijälle. Hyväksyttyjä syitä ovat olosuhteet (esim pimeän tulo, ukkonen, loukkaantuminen)

Kuka voi olla merkitsijä tasoituskierroksella?

Merkitsijä on henkilö joka kulkee pelaajan mukana. Hän voi olla saman ryhmän pelaaja tai muu henkilö. Yksinpelaajalla voi siis olla esim mailapoika- tai -tyttö merkitsijänä.

Pelaan päivän aikana useamman tasoituskierroksen, mistä tiedän miten tasoitus muuttui 1. kierroksen jälkeen ?

Pelaa kierrokset samalla tasoituksella ja palauta molemmista kortit. Tasoituslaskenta tapahtuu yöllä ja huomioi molemmat kierrokset.

Voinko pelata pistebogeytä?

Tasoituslaskenta tehdään aina vain lyöntipelituloksista. Voit toki pelimuotona pelata pistebogeytä ja kilpailuissa näin tullaankin tekemään jatkossakin.

Voinko nostaa pallon ja tehdä viivan jos pelattava väylä ylittää sietokykyni?

Kyllä voit nostaa. Tasoituslaskennassa kesken jäänyt reikä huomioidaan nettotuplabogeynä.

Pilasiko yksi huono väylä koko tuloksen kun tein yhdelle väylälle tuli 10 lyöntiä ?

Laskennassa nettotuplabogeykorjaus korjaa tulosta ettei yksi huono väylä pilaa vielä korttia. Tulos siis korjataan tasoituslaskennassa vastaamaan sinun tasoituksellista tuplabogeytä (esim par 5 reiällä, jossa saat yhden tasoituslyönnin: par5 + 2 + 1 = korjattu tulos 8. Huomaathan että pelaaja merkitsee korttiin aina todelliset lyöntimäärät.