Kuulumisia Tourilta ja kolme neuvoa - Oulun Golf

Kuulumisia Tourilta ja kolme neuvoa

Illat pitenevät ja lyönnit lyhenevät. Sen tietävät kaikki suomalaiset golfarit, jotka jatkavat pelejä syksyn kylminä iltoina. Ehdin viettämään Oulussa ja Sankivaarassa puolitoista viikkoa treenaillen ennen taas lähtöä kisoihin Espanjaan. Pelaamme Sitgesissä El Pratin kentällä ensi viikolla 1.-3. lokakuuta LET:n kilpailun, johon ottaa osaa 126 pelaajaa. Panoksena on hieman enemmän tällä kertaa, sillä päästäkseni kauden viimeisiin kilpailuihin edellyttäisi se minulta venymisen top-10 -joukkoon.

Tämä kausi on ollut minulle yhtä reissausta. Olen viimein päässyt sen makuun, miltä ammattilaisgolfarin arki näyttää – lentolippujen varailua, treenejä, pelejä, muistiinpanojen kirjoittamista, autolla ajamista, nukkumista ja kokkaamista. Viime kausi meni odotellessa uutisia mahdollisista kisoista, joista suurin osa peruttiin koronan takia. Myös tämän kauden aloitus venyi toukokuulle, mutta sen jälkeen meno onkin ollut viikosta toiseen kilpailemista. Kisakalenteri on vienyt minua yhteentoista eri maahan, viimeisimpänä näistä Sveitsi. Sveitsin kenttä Golfpark Holzhousern oli minulle viime vuodesta tuttu kenttä, josta oli jäänyt hyviä muistoja. Pelasin tänä vuonna tulokset 75-69-77 läpäisten cutin. Moni asia tuntui jo loksahtavan kohdalleen, vaikka tulos jäikin lopulta plussan puolelle. Viimeiseltä kierrokselta jäi matkamuistoksi melkein kilo kultaa, jonka holarin tehdessään olisi saanut mukaansa. Harmittavasti pallo jäi kuitenkin tap-in -birdieen ja kultaharkko jäi odottamaan ottajaansa ensi vuoteen.

Odotan talvikautta innolla. Olen tehnyt paljon töitä svingitekniikkani muuttamisen eteen ja pikkuhiljaa alan löytämään miten saan sen toimimaan toistettavasti kentällä. Suunnitelmissa on reissut Espanjaan lokakuun lopussa, johon yhdistän yhden LETAS-kiertueen kilpailun ja treenimatka Dubaihin, jossa kävin onnistuneella harjoitusjaksolla alkukeväästä. Jos tieni vie minut karsintoihin säilyttääkseni korttini LET-kiertueella, ovat ne tulossa vasta joulukuun puolella samaisilla kentillä Espanjassa, josta karsin itseni tourille edellisen kerran.

Muutamia asioita, jotka ovat jääneet mieleen tältä vuodelta:

  • Kuinka monta maata ehdin nähdä 24h sisällä enimmillään? 4 maata
  • Kuinka monessa eri hotellissa ehdin yöpyä 6 päivän sisään? 4 hotellia
  • Kuinka monta viikkoa pelasin enimmillään putkeen kisoja? 5 viikkoa
  • Kuinka monta LPGA:n ja LET:n yhteiskisaa olen pelannut? 1 kilpailun
  • Kuinka monta eagleä olen tehnyt kisoissa? 2 eagleä
  • Mikä auto meni minulta sivu suun tehdessäni holarin harkkakierroksella? 1 nopea BMW
  • Kuinka monta proteiinipatukkaa olen kahminut mukaani kisatarjoiluista? Ainakin 100 kpl

Kolme neuvoa

Haluan kertoa muutaman vinkin ja sitä kautta valottaa hieman mitä päässäni välillä liikkuu tuolla pelikentillä ja sen ulkopuolellakin. Tämä vuosi varsinkin on ollut minulle itseni etsiskelyä pelaajana ja ihmisenä. Junnuna sitä vain meni ja teki. Vanhempana osataan jo ajatella, välillä liiankin monimutkaisesti. Kun huomaan pelini ajautuvan väärille radoille, on sitä usein vaikea enää muuttaa. ”Tänään ei vaan ole mun päivä”. Miten päästä pois tästä ajattelutavasta?

1. Pelaa vahvuuksien, ei pelkojen kautta. Lyö se lyönti, joka tuntuu varmimmalta. Vaikka golf on tuloslaji eikä tyylipisteitä jaeta, monesti kuitenkin ajattelemme miltä lyönti näyttää muiden silmissä tai että tietystä paikasta on lyötävä se lyönti, joka on ”oikea”. Tätä ”oikeaa” lyöntiä ei ole olemassakaan. Esimerkiksi: lähipelissä on myös käytettävissä ne kaikki 14 mailaa. Jos paikka näyttää siltä, että ”söpsöhän tästä tulee”, ota sellainen maila, jolla söpsöä ei todennäköisesti ole mahdollista lyödä, kuten hybridi tai putteri. Silloin ajatus söpsöstä ei jää takaraivoon kummittelemaan ja pystyt keskittymään siihen olennaiseen eli pallon saamiseen reikään.

2. Tunnista päivän kuntosi. Esimerkiksi: kuvittele päivä, jolloin et saa lyötyä muuta kierrettä kuin draw-kierteen. Muutoin lyöt aina pientä fade-kierrettä. Tällöin pitäisi uskaltaa luottaa päivän kuntoon ja pelata sitä kierrettä mikä tulee luonnostaan. Näin ei joudu taistelemaan itseään vastaan ja oletetusta heikkoudesta voi tehdä vahvuuden.

3. Selkeät ja nopeat rutiinit. Rutiinit luovat itsevarmuutta ja auttavat selättämään pahimmankin tilanteen tai päivän. Hermostuessa rutiinit unohtuvat, jonka takia on tärkeä pitää niistä kiinni. Tämän takia harjoittelen rutiineja usein rangella, kotona ja talvella hallissa joka golfin osa-alueella. Yksi tapa on kellottaa oma rutiini ja toistaa se niin usein, että ajat ovat puolen sekunnin sisällä toisistaan. Toinen tapa on visualisoida tuleva lyönti niin hyvin, että pallolle mentäessä tulee tunne, että pallo on jo mennyt reikään eikä jäljellä ole kuin oma liike tai heilautus.